De Actuele Goudkoers

In onderstaande grafiek vindt je het verloop van de goudkoers en uiteraard de huidige actuele prijs voor Goud. De koers wordt bepaald door de handel in goud op de wereldmarkt. Kopers en verkopers van goud bepalen in grote lijnen de koers van de goudprijs. Een verkoper “laat” tegen een bepaalde prijs, en de koper “bied” voor een bepaalde prijs. Hierdoor ontstaat een “middenkoers” en dat levert de koers op voor goud. Bekijk hier de actuele goudkoers, of lees meer over het verloop en het ontstaan van de goudkoers.

De Goudkoers in euro of dollar?

De Goudkoers en Goudprijs kan je bekijken in verschillende valuta. Maar welke kan jij het beste hanteren? Dat is eigenlijk alleen van belang wanneer je weet in welke valuta je goud wil gaan aankopen. Wanneer je in Nederland goud wil kopen dan doe je dit meestal in Euro’s. Het is dan vanzelfsprekend dat jij alleen de goudkoers bekijkt die wordt weergegeven in de valuta EUR. Voor het kopen van goud in Dollars geldt hetzelfde, dan bekijk jij de goudkoers weergegeven in Dollars.

Valuta risico

Jij als Nederlandse belegger in goud, hebt een keuze. Je kan investeren of beleggen in de valuta EUR of in vreemde valuta. Houd er rekening mee dat wanneer je gaat beleggen in vreemde valuta er een “valuta risico” optreed. Dit komt omdat niet alleen de goudkoers nu van invloed is op jouw investering, maar ook de “wisselkoers” van de Euro ten op zichte van de valuta van jouw keuze. Het is een extra risico waar je voor kan kiezen wanneer je gaat beleggen in Fysiek goud.

Het kan gebeuren dat je bij een stijgende goudprijs, toch inlevert op je winst door een voor jou negatieve wisselkoers in de valuta.

Actuele goudprijs per Gram
Actuele goudprijs per Kilogram

Hoe wordt de goudprijs in de winkel bepaald?

De Goudkoers wordt bepaald door vraag & aanbod. Maar hoe bepaald een winkel ter plekke de waarde van mijn goud? De winkelier berekent ter plekke de actuele goudprijs voor je en doet jou een bod voor je goud. De prijs die wordt weergegeven als de goudkoers is een goudprijs per “Troy Ounce”. Dit is een gewicht van 31,1034768 gram, om precies te zijn. De prijs voor goud kan dan zoals in het volgende voorbeeld worden berekend:

Voorbeeld berekening actuele goudprijs

Stel je hebt 7 gram goud in het bezit en je wil dit verkopen. Jij hebt het goud eerder gunstig ingekocht voor een bedrag van € 318,81. De koers staat nu gunstig en in jouw voordeel dus je wil het gaan verkopen. De prijs op het moment van verkoop bedraagt: € 1.571,80 per Troy Ounce. De waarde van jouw goud op het moment van verkoop bedraagt dan:

(€ 1.571,80 / 31,1034768) x 7 Gram = € 353,74
Totale winst: € 353,74 – € 318,81 = € 34,93

Een kleine winst in bedrag, maar toch een percentage van bijna 11%.

UPDATE 18-06-2022
Op 18 Juni 2022 zou je goud inmiddels naar een waarde zijn gestegen van: € 393,46 en een winst van € 74,65
Je koopt er nog geen nieuwe auto voor, maar de winst is inmiddels gestegen naar 23,42%.

Beleggen en de Goudkoers

Naast het fysiek kopen van goud bij een handelaar online of in de winkel, kan je natuurlijk ook beleggen en investeren in goud zonder het fysiek in handen te krijgen. Voor het beleggen in goud op de beurs zijn er verschillende manieren waarop je dit kan doen. En ook vele manier waarop je kan investeren in goud. Sommige aandelen zijn zeer nauw verbonden met de goudkoers en sommige aandelen zijn minder nauw verbonden met de goudkoers. Lees hier meer over het beleggen in goud.

Actuelegoudprijs.nl
Logo
Enable registration in settings - general