Goud verkopen in Nederland

Goud verkopen? Verkoop jouw goud voor de beste prijs in Nederland. Lees hier meer over het verkopen van jouw goud en waar je op moet letten. We spreken op deze pagina over het verkopen van goud in de fysieke vorm. (o.a. juwelen, gouden munten en goudbaren)

Wanneer je een goudrekening hebt of aandelen in goudmijnen bezit dan kan je deze verkopen via jouw bank of online broker. Lees hier meer over het kopen en verkopen van aandelen via online brokers.

Welke prijs krijg ik voor mijn goud?

Bij het verkopen van je goud wil je, in tegenstelling tot bij het kopen van goud, dat de prijs zo hoog mogelijk is. Het beste advies wat wij je kunnen geven is jezelf goed te informeren en houdt de prijs in de gaten. Staat de goudkoers gunstig dan zou verkopen best verstandig kunnen zijn.

Spotprijs

Goud verkopen doe je tegen de spotprijs. Dat is het getal wat je overal ziet wanneer men het heeft over de goudkoers. De goudkoers wordt weergegeven op de beurs per Troy Ounce, dit is de spotprijs voor goud. Deze prijs hanteert men tijdens het handelen in goud, zowel op de beurs als het fysiek kopen en verkopen van goud.

Voortgevloeid uit het engels “buy on the spot”. Wat vrij vertaald overeenkomt met: de prijs die je ergens voor krijgt bij directe verkoop en levering. In de volksmond zijn er verschillende uitdrukkingen die gebruikt worden; wereld goudprijs, de goudkoers, de dagprijs, de cash-price of prijs bij contante betaling. Ze verwijzen allemaal naar de “spotprijs”, en dat is in principe de meest actuele prijs voor goud op dat moment.

Kenmerken van de Spotprijs
  • De prijs is continu in beweging.
  • Het is de prijs voor 24 karaats puur goud. (+999)
  • De koersprijs is voor 1/Oz (Troy ounce = 31,1034768 gram)
  • Bekijk hier de actuele goudkoers per gram.

In het verleden behaalde resultaten…

…bieden ook hier geen garantie voor de toekomst. Máár, zijn wel een goed referentiekader(volgens ons). Nee je kan er geen voorspellingen mee maken of beloftes op baseren. Wel zijn deze resultaten handig om tot je beschikking te hebben. Het leert ons namelijk wel dat goud een relatief goede investering kan zijn voor de lange termijn.

Actuele Goudprijs (spotprijs) - 2015 tot nu

Rendement afgelopen 15 jaar

2005
+35,7%
2010
+38,2%
2015
-2,1%
2006
+10,2%
2011
+12,6%
2016
+11,3%
2007
+19,0%
2012
+6,6%
2017
-1,0%
2008
+9,7%
2013
-30,5%
2018
+ 4,1%
2009
+21,1%
2014
+14%
2019
+20,6%
Gemiddelde
+11,3%

Bron: World Gold Council

Goudprijs bij verkoop

De prijs die jij ontvangt wanneer jij jouw goud gaat verkopen is echter niet alleen afhankelijk van de spotprijs. Het is uiteraard afhankelijk van een aantal factoren. Heb je het in de vorm van goudbaren, in de originele verpakking en LBMA “approved”? Dan ontvang je waarschijnlijk het meest per gram in gewicht.

Factoren van invloed op goudprijs bij verkoop
  • De zuiverheid van het goud. ( aantal karaats )
  • De vorm van het goud. ( juwelen, goudbaren of gouden munten )
  • De kwaliteit van het goud.
  • Transactionele kosten van de verkoop.
Werkelijke prijs verschilt per winkel

Ga jij jouw goud verkopen? Dan is het verstandig om uit te zoeken waar jij de beste prijs krijgt voor jouw goud. Niet alle winkels hanteren namelijk dezelfde berekening bij het aankopen van jouw goud. De meeste “goede” gouddealers geven je een eerlijke prijs en het prijsverschil tussen deze winkels zullen niet aanzienlijk zijn. Hoe je deze winkels vindt? Zoek een winkel die transparant is m.b.t. de prijs, een eerlijke gouddealer heeft niets te verbergen en is duidelijk over eventuele transactiekosten. Houd rekening met een prijsverschil tussen inkoop en verkoop, de verkoopprijs zal altijd hoger liggen dan zijn prijs voor het inkopen van datzelfde gewicht in goud. Een verschil van € 50,- tussen inkoop en verkoop is een marge die wij met regelmaat tegenkomen.

“Oud goud” verkopen

Een term die je veel tegenkomt is “oud-goud”, deze term wordt gebruikt voor goud verwerkt in o.a. juwelen. Het aantal karaat is de grootste factor in het bepalen van de prijs, daarnaast zijn de transactiekosten vaak hoger omdat de inkoper alleen geïnteresseerd is in het goud. Hij zal de juwelen moeten verwerken en daar zitten kosten aan verbonden.

Juwelen kan je het beste laten taxeren door een juwelier, het kan goed zijn dat je hier een betere prijs krijgt voor het juweel zelf. De juwelier kan het juweel wellicht opnieuw verkopen, en heeft slechts kosten voor het onderhoud en/of een poetsbeurt.

“Gouden Munten” verkopenGoud verkopen - Munten

Beleggingsmunten van 24 karaats goud, een vorm van goud dat goed te verkopen is bij vele partijen, vaak hebben de gouddealers voor het inkopen een vaste inkooplijst met alle munten waarin zij geïnteresseerd zijn en geven daarbij hun meest actuele inkoopprijs aan. Uiteraard geldt bij Gouden munten dat de munt in een uitstekende staat moet zijn. Hierom zal een gouddealer altijd eerst een munt willen zien/taxeren voordat hij akkoord gaat met de inkoop van uw gouden munt.

Actuelegoudprijs.nl
Logo
Enable registration in settings - general