Beleggen in Goudmijnen
Beleggen in goudmijnen? Dan moet je je realiseren dat hier een hoger risico aan zit dan het kopen van fysiek goud. De goudprijs van fysiek goud wordt hoofdzakelijk beïnvloed door vraag en aanbod. Maar bij het beleggen in goudmijnen zijn er meer factoren die van invloed zijn op het succes van een goudmijn aandeel. Zo hebben deze bedrijven net als andere bedrijven gewoon kosten voor personeel, productie maar ook vergunningskosten. Je zult dus wanneer je aandelen in goudmijnen neemt goed onderzoek moeten doen en de koers in de gaten blijven houden.
Beleggen in goudmijnen is iets voor de voor de investeerder die bereid is iets meer risico te lopen in de hoop op een hoger rendement. Daarnaast zul je actiever met je aandelen in goudmijnen moeten zijn dan met je investeringen in het fysieke goud, deze doe je vaak voor de langere termijn.
Beste opties om zelf te beleggen in Goud.
Om zelf te kunnen beleggen in goudmijnen kan je één van de populaire online brokers gebruiken. Wij hebben de top 3, in willekeurige volgorde, online brokers voor je op een rij gezet. Met deze drie opties kan jij starten met het beleggen in goudmijnen.
Beleggen in goud met eToro
Met eToro wordt beleggen in Goudmijnen een stuk overzichtelijker. Hun dashboards in de App en het online platform zien er goed uit. Met alle gemak stel je jouw eigen lijsten samen van aandelen die je interesseren om ze te kunnen monitoren. Wat jouw in staat stelt op het juiste moment in te stappen. Aanmelden gaat snel en gemakkelijk met je eigen e-mailadres.
Meer weten over “eToro”, hun app of mogelijkheden van het beleggen? Bezoek eToro en start vandaag nog met beleggen in goudmijnen!
Let op! 68% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te lopen om uw geld te verliezen.
Beleggen in goud met deGiro
Online beleggen in goudmijnen, kan gemakkelijk bij “deGiro”. Voor de Nederlands consument is de Giro een zeer prettige optie om te gaan beleggen. En dus ook in goudmijnen. We spreken uit eigen ervaring wanneer we zeggen dat het aanmelden bij, en het starten met de Giro zeer makkelijk is. Zeker met de app, overzichtelijk en makkelijk in gebruik. ( Bekijk in Playstore of App store van Apple)
Meer weten over “deGiro”, hun app of mogelijkheden van het beleggen? Bezoek deGiro en start vandaag nog met beleggen in goudmijnen!
Welke Goudmijnen?
Er zijn een aantal “veelbesproken” mijnen, op het internet. Wanneer je gaat zoeken naar goudmijnen om in te investeren zullen een aantal bedrijfsnamen vaak voorbij komen. Hier een top 5 van de namen die wij zijn tegengekomen.
Vijf goudmijnen om in te beleggen
- Newcrest Mining
- Agnico Eagle Mines
- Barrick Gold
- AngloGold Ashanti
- Newmont Mining
Deze lijst is geen “Top 5” en in geen geval een advies om in deze goudmijnen te gaan beleggen, je zult echt zelf onderzoek moeten doen naar de goudmijnen. Om vervolgens een besluit te nemen of en zo ja, in welke goudmijn je wil gaan beleggen.
Waar je op kan letten
Je hebt besloten dat je wil gaan investeren/beleggen in goudmijnen. Dan is het handig om te weten waar je op kan letten bij jouw onderzoek naar welke goudmijn volgens jou de beste optie is. Je zult zien dat er veel verschillen zijn in de goudmijnen waarin men kan beleggen, en onthoud dat het beste aandeel vandaag er over een week heel anders uit kan zien. Ook bij het beleggen in goudmijnen heb je een risico!
Cash Cost
Sinds 1996 zijn actieve mijnbouw bedrijven verplicht de “Cash Cost” te rapporteren. Een goudmijn geeft hiermee aan hoeveel zij voor hun goud moeten ontvangen om alle kosten te kunnen dekken. Deze kosten kunnen bestaan o.a. uit loonkosten, royalty’s, energiekosten, transport. Dit zijn de kosten die het bedrijf moeten maken om het goud naar boven te halen. Dus niet alle kosten van het bedrijf, maar een groot deel.
AISC oftwel All-in Sustaining Costs
Naast de verplichte rapportage van de “Cash Cost” wordt er sinds 2013 gewerkt met de AISC. Dit is een aanvulling op de cash cost en bevat meer het administratieve deel van de organisatie, waaronder de kosten, werkkapitaal en interest.
Schulden en Reserves
Zijn er genoeg reserves bij de goudmijn? En hoe staat het met de schulden? Vragen die je je kan stellen bij het onderzoek naar de juiste goudmijn. Het is van belang dat een goudmijn zijn schulden vs. eigen vermogen goed in balans heeft. Mocht de goudprijs enorm dalen moet het bedrijf wel genoeg reserves hebben om niet in gevaar te komen. Daarnaast is het ook redelijk van belang wat de reserves zijn, in de mijn. En mochten deze zijn uitgeput, is er geld voor een nieuwe?
En waar vindt ik deze cijfers?
Vaak bij de bedrijven zelf! We geven je een voorbeeld van één goudmijn. Barrick Gold. Wanneer je naar hun website Barrick.com gaat kan je via met menu ( Investors >> Analyst Centre) bij HEEL veel cijfers komen. Balance sheets, cash flow, je kan het allemaal bekijken. Ook van de afgelopen jaren staan de cijfers ter inzage.
En onthoud, ook het beleggen in goud en/of goudmijnen brengt risico’s met zich mee. Zelfs de beste voorbereide beleggers verliezen geld. Beleg met je verstand, en niet met geld wat je niet kan missen is ons advies. Mocht je toch liever je geld beleggen in fysiek goud, lees er dan hier meer over. Of bekijk online de prijzen van fysiek goud.